vrijdag 24 januari 2014

Fesenjan

'Fesenjan' is een Perzische kippenstoofschotel met walnoten en granaatappel. Ik had er nog nooit van gehoord, maar per toeval kwam ik het recept tegen op de Facebookpagina van Ariana Bundy, tenminste de link naar YouTube, waar zij het recept demonstreert. Vanmiddag gemaakt, vanavond gegeten en ... het is een blijvertje...


Ingrediënten voor 4 personen:
  • 300 gram rijst
  • 200 gram walnoten
  • 300 ml kippenbouillon
  • olijfolie
  • 600 gram kippendijfilets, in stukjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 2 glazen granaatappelsap
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 granaatappel
  • ½ bosje peterselie
  • evt. komkommer, in plakjes


Bereiding:
Hak de walnoten met een staafmixer fijn. Rooster de fijngemalen walnoten enkele minuten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn. Zorg hierbij dat ze niet verbranden d.m.v. goed roeren. Voeg vervolgens 300 ml kippenbouillon toe. Zet het vuur op de laagste stand, deksel op de pan en laat de walnotensaus gedurende 30 minuten sudderen.
Verhit ondertussen wat olijfolie in een grote (gietijzeren) stoofpan en bak hierin de kippendijfilets, die in stukjes zijn gesneden, rondom goudbruin. Haal ze uit de pan en bak de uien glazig. Voeg de kip weer toe. Strooi wat zout en versgemalen peper over de kip, gevolgd door de kurkuma, kaneel en nootmuskaat.
Giet nu de walnotensaus bij de kip en voeg eventueel nog wat water toe tot de kip net niet helemaal onder staat, breng aan de kook en draai het vuur zacht. Laat een half uur sudderen met het deksel schuin op de pan.
Ondertussen kun je vast beginnen met het schoonmaken van de granaatappel
Giet na een half uur twee glazen  granaatappelsap en de bruine suiker toe aan de stoofpan. Roer door en laat nog 45-60 minuten stoven met het deksel schuin op de pan.
Ondertussen de rijst koken en afgieten.
Eet de fesenjan met rijst en garneer met fijngehakte peterselie, granaatappelpitjes en evt. komkommer.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten