zondag 2 februari 2014

Luikse salade (salade Liègeoise)

Een lekker en makkelijk recept dat hier in huis erg in de smaak viel.
Luikse salade is een Belgisch recept uit Wallonië.
Het is makkelijk te bereiden en je kan het zowel lauwwarm als koud eten.

Ingrediënten voor 4 personen:
de Luikse salade:
  • 400 gram sperzieboontjes
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 200 ons magere gerookte spekreepjes
  • 4 eieren
  • 1 scheutje ciderazijn (of natuurazijn)
  • 1 klontje boter
  • versgemalen peper
  • zout
  • 800 gram vastkokende aardappelen (met schil, schoongeboend)
  • handje verse gehakte peterselie
de vinaigrette:
  • 1 eetlepel grove mosterd (of gewone mosterd)
  • 2 eetlepels ciderazijn (of natuurazijn)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • versgemalen peper
  • zout
Bereiding:
De Luikse salade
Breng twee pannen met water aan de kook. Doe in beide pannen een schepje zout. Kook in de ene pan de schoongeboende aardappelen gaar in de schil (ca. 20 minuten). Kook in de andere pan de sperziebonen beetgaar (ca. 10-15 minuten). Spoel de beetgare boontjes onder koud stromend water.
Breng nog een derde pan met water aan de kook en kook daarin de eieren gedurende 7 à 8 minuten. Zo blijft de dooier smeuïg. Koel de eieren onder koud stromend water.
Smelt een klontje boter in een (hoge) pan en bak daarin de sjalotjes samen met de spekreepjes. Roer regelmatig even in de pan.
Zodra de spekreepjes licht gebakken zijn, voeg je de boontjes toe. Kruid met wat versgemalen peper en eventueel nog een snufje zout. Voeg ook een klein scheutje azijn toe.
De vinaigrette
Voeg in een schaaltje de mosterd, de ciderazijn en de olijfolie samen en roer alles met een garde tot een gebonden vinaigrette. Kruid met wat versgemalen peper en een snufje zout.
Giet de aardappelen af en snij ze in schijfjes of blokjes.
Meng de stukjes aardappel met de boontjes en het spek.
Schenk wat vinaigrette over het mengsel.
Strooi wat peterselie over de salade en roer alles nog even om.
Pel de eieren en snij ze door de helft. Leg de eieren op de salade.
Eventueel nog een snufje zout op de eieren. Serveer de lauwwarme salade.

Eet smakelijk! 

Bron: naar een recept van Jeroen Meus

2 opmerkingen:

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog.
    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hartelijk dank voor je reactie, ik heb me zojuist aangemeld bij Volrecepten. Bedankt voor de uitnodiging.

    BeantwoordenVerwijderen