zondag 12 juli 2015

Tabouleh van couscous met komkommer en feta

Tabouleh is een frisse salade uit de Libanese keuken. Het wordt als voorgerecht of als bijgerecht gegeten, maar kan ook heel goed als lunchgerecht worden gegeten. Traditioneel wordt de salade bereid met bulgur (graanproduct gemaakt van verschillende soorten harde tarwe), gesneden tomaten, munt, peterselie en ui. Het geheel wordt overgoten met een dressing met als hoofdbestanddeel olijfolie en citroensap. Onderstaand recept is gemaakt van couscous met een extra toevoeging van komkommer en feta en een enigszins aangepaste dressing. Wij hebben de tabouleh gegeten als hoofdmaaltijd met kipdrumsticks uit de oven.


Ingrediënten voor 4 personen:
Salade:
  • 500 ml groentebouillon
  • 250 gram couscous
  • 2 eetlepels olijfolie (met citroen)
  • 1 komkommer, in stukjes (zaadlijsten verwijderd)
  • 25 snacktomaatjes of 5 trostomaten, in kleine stukjes
  • 3 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
  • 5 takjes verse munt, fijngehakt
  • 1 bosje platte peterselie, fijngehakt
  • 50 gram kleine brokjes feta als garnering
Dressing: 
  • 4 eetlepels sinaasappelsap
  • 3 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • 1 eetlepel appel-ciderazijn
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • zout en peper naar smaak

Bereiding:
Kook de groentebouillon, neem de pan van het vuur en giet de kokende bouillon op de couscous. Laat de couscous opzwellen, dek af en laat 5 minuten staan. Giet twee eetlepels olijfolie (met citroen) over de couscous en roer de couscous voorzichtig door met een vork. Laat de couscous afkoelen.
Snij en hak ondertussen alle ingrediënten voor de salade.


Vermeng de couscous met de komkommer, tomaat, munt, platte peterselie en de bosuitjes. Roer goed door.
Maak de dressing en giet deze over de salade. Meng goed door en laat de tabouleh afgedekt minimaal een uur rusten, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Voor gebruik garneren met wat verbrokkelde feta.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten